Verplichte verzekeringen

May 17, 2014

verplichte-blogEr zijn gigantisch veel soorten verzekeringen, in principe is het mogelijk om bijna alles te verzekeren. De vraag blijft alleen of dit echt nodig is. Verzekeringen zorgen ervoor dat u bepaalde schades niet zelf hoeft te bekostigen, maar dat de verzekeraar dit voor u waarneemt.

Omdat sommige schades dermate hoog kunnen oplopen dat consumenten deze kosten niet meer kunnen dragen heeft de overheid 3 soorten verzekeringen verplicht gesteld. Dit gaat om de WA autoverzekering, de zorgverzekering en een brandverzekering voor een koophuis. Bij deze 3 verzekeringen worden zaken gedekt waarvan de bedragen zo hoog kunnen zijn dat consumenten dit niet kunnen dekken, hierdoor geldt dan ook deze wettelijke verplichting. Iedereen betaald premie en van deze premies kunnen de schades weer betaald worden.

Andere verzekeringen

Andere verzekeringen kennen geen wettelijke verplichting. Desondanks doet u er verstandig aan of het voor u wellicht niet beter zou zijn deze risico´s te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, wanneer u bijvoorbeeld met diefstal te maken krijgt, bent u dan wel in de gelegenheid al deze spullen terug te kopen? Voor een aantal euro’s per maand heeft u de inboedel al verzekerd tegen diverse risico’s en kunt u rekenen op een vergoeding van de schade. Dit zijn allemaal zaken die u tegen elkaar af kunt wegen, de belangrijkste vraag blijft of het verstandig is om het risico zelf te dragen. Daarentegen zijn sommige verzekeringen dermate hoog in premie dat u wellicht juist beter wel het risico zelf zou kunnen dragen.

Andere verplichting

Sommige verzekeringen worden niet door de overheid verplicht gesteld, maar wel door anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering. Wanneer u een huis gaat kopen bent u niet wettelijk verplicht deze verzekeringen af te sluiten. Desondanks verplichten de meeste hypotheekverstrekkers u hier wel toe om u een hypotheek te verlenen.

https://www.polishwindow.com